Energie advisering


adviesDe praktijk leert dat er veel onwetendheid bestaat over (de efficiency van) het eigen energieverbruik. Vaak vermoedt men dat energiebesparende maatregelen zijn ingesteld, die in werkelijkheid niet waar blijken te zijn of minder goed uitpakken dan waar men aanvankelijk van uit is gegaan. Ook blijkt men vaak weinig reëel inzicht te hebben in het daadwerkelijk energie verbruik binnen diverse afdelingen in het bedrijf.

Doel van energieonderzoeken is geld te investeren daar waar het effectief het meest oplevert. Energiemetingen geven hierbij een reëel beeld van zichtbare en onzichtbare maatregelen die daadwerkelijk tot een besparing kunnen leiden. Men kiest snel voor zichtbare maatregelen, terwijl onzichtbare maatregelen aanmerkelijk meer rendabel kunnen blijken te zijn. Zo vindt bijvoorbeeld gemiddeld genomen nog 25% van het energie verbruik plaats buiten bedrijfstijd. Uitschieters naar 40 tot 50% zijn hierbij niet ongewoon. Door middel van een (tijdelijke) energie meting kan inzichtelijk worden gemaakt waar, wanneer en hoeveel energie daadwerkelijk verbruikt wordt.

Voor iedere vraag biedt PQEA specifieke diensten op maat

  • Energiescan: een globale observatie met kosten-baten berekening om de meest haalbare maatregelen te bepalen en tot pragmatische, realistische energiebesparingsmaatregelen te komen.
  • Energie-advies: een gefundeerd advies voor onderbouwde energiebesparende maatregelen. Welke besparingen binnen het totaal scala van mogelijke maatregelen zijn op welk moment de juiste investering om in te voeren ? berekeningen met terugverdientijden (verder dan een energiescan). Bouwkundige aspecten worden meegenomen en indien nodig onderzocht met een infraroodcamera. Dit onderzoek voldoet aan de voorwaarden zoals gesteld in de Wet milieubeheer.
  • Energie-audit: een advies gebaseerd op Europese Energie-Efficiency Richtlijn (Energy Efficiency Directive EEDuit 2012, sinds 15 juli 2015 verplicht voor bedrijven met meer dan 250 werknemers en een omzet vanaf 50 miljoen euro per jaar. Dit onderzoek gaat verder dan een normaal energie-advies in het kader van de Wet milieubeheer, doordat het een breder toepassingsgebied in beeld brengt. Deze audit dient iedere 4 jaar herhaald te worden.
  • Energiemetingen: metingen van daadwerkelijk verbruik van verschillende installatie onderdelen binnen het bedrijf. Dit kan door zowel een nieuw of aanwezig monitorings-systeem, dan wel door tijdelijke metingen.
  • Begeleiding tot daadwerkelijke energiebesparing bij aanschaf van investeringen of instellen van installaties.
  • Aanschaf monitoringssysteem (een meetsysteem dat over een langere periode energie stromen zichtbaar maakt). Deze service varieert van het opstellen van een meetplan, de plaatsing van het systeem tot begeleiding bij interpretatie van de meetresultaten en toepassing van deze resultaten in uw eigen bedrijfsvoering.

Wilt u meer informatie welk onderzoek bij u past, neem hier contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.